Kirjoittaja Aihe: Jalkapalloilijat Futsal-liigassa? Mitä mieltä?  (Luettu 18402 kertaa)

Poissa Prässäävä Target

 • Kolmosketju
 • ***
 • Viestejä: 189
  • Profiili
Vs: Jalkapalloilijat Futsal-liigassa? Mitä mieltä?
« Vastaus #15 : 13.02.12 - klo:15:24 »
Micah Richards on ainakin julkisesti kertonut saaneensa BSS:ltä (futsalilta) paljon. Hänen isänsä oli jopa pioneerejä kyseisen koulun tuomisessa Manchesteriin.

Futisliigassa on eittämättä lukemattomia ja taas lukemattomia pelaajia, jotka ovat lyhyellä treenillä futsalissa kovia tekijöitä. Mutta ei se futisliigatausta autaaksi tee. Futsalin ja futiksen kädenvääntö on typerää, koska lajit palvelevat eri osa-alueita palloilussa.

Esillä tuntuu nyt olevan salibandysta aiemmin tuttua ilmiötä; kyllä SM-liigan kiekkoilijat vie salibandyn pelaajia. Silti futsalliigan KaDyn voitti JJK:n hyväntekeväisyysottelussa jo toistamiseen. Jos kerta futaajat on niin paljon parempia, miksi Veikkausliigamitalisti ei kävellyt futsalliigamitalistin yli?

Poissa ronning

 • Vilttiketju
 • *
 • Viestejä: 39
  • Profiili
Vs: Jalkapalloilijat Futsal-liigassa? Mitä mieltä?
« Vastaus #16 : 13.02.12 - klo:17:08 »
Samaa voi miettiä joka vuotisesti Tervareiden järjestämästä hyväntekeväisyysottelusta. Jos ei muisti pahasti pätki, niin Tervarit on voittanut sen joka vuosi, oli vastassa sitten liiga-AC Oulu tai divariversio.

Jalkapallo pysyy varmasti ykköslajina ympäri maailman, mutta futsalista on varmasti apua varsinkin junioreille, oli sitten paikkakunnalla täysmittainen futishalli tai ei. Futsalkentillä saadaan hiottua jokaisen omaa osaamista niin tekniikan, kuin taktiikankin osalta. Lisäksi vastustajan haastamisen 1vs1 tilanteissa luulisi kehittyvän sekä laukaisutekniikan. Kaikki nämä tietenkin vaativat valmentajalta edes jonkinlaista osaamista.

Poissa Sakallio

 • Vilttiketju
 • *
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Vs: Jalkapalloilijat Futsal-liigassa? Mitä mieltä?
« Vastaus #17 : 18.02.12 - klo:10:22 »
Tänä vuonna liigassa on pelannut juuri ainakin Tervareiden Stafsula (AC Oulu),  Peura (RoPS?), TP-Kaarlessa Mannström (HJK) ja Byskata (Jaro), sekä Sievin Saxman(Mypa) ja GFT:ssä Sihvola. Eikös Kadyn Hosiokin ole jalkapallomiehiä? Missä lie sitten pelaakaan..

Iiro Vandell (OPS) pelaa myös Tervareissa. Ei toki ole pelannut liigaa. Kakkosta pelaavia on sitten useampi.

Poissa raimojk

 • Vilttiketju
 • *
 • Viestejä: 21
  • Profiili
  • Kotarit futsal
Vs: Jalkapalloilijat Futsal-liigassa? Mitä mieltä?
« Vastaus #18 : 20.02.12 - klo:10:53 »
Hyvä kannanotto Gunnersilta aiheeseen!

Jalkapallo ja futsal ovat luonteeltaan aivan erilaisia, mutta kyllä futsal tukee jalkapalloa huomattavasti. Futsalissa tilaa on vähän ja tempo on huomattavasti suurempi kuin jalkapallossa. Iholla ollaan väistämättä murto-osassa siitä ajasta kuin mitä jalkapallokentällä. Futsalissakaan ei silti tule hätäillä ja ainakin itselläni kehitystä on tapahtunut näin vanhemmallakin iällä vielä pallon suojaamisessa ja pelin lukemisessa. Futsalissa tempo on pelinomaista, jalkapallossa näin ei välttämättä ole, mutta futsalista voi siirtää pienpelillisiä elementtejä jalkapallokentälle helpommin, koska ne on opittu harjoitusten lisäksi myös peleissä. Myös tilanteko ja liikkuminen kehittyvät mielestäni futsalissa paremmin kuin jalkapalloharjoituksissa. Pelirohkeuden nostan myös yhdeksi elementiksi: futsalissa joutuu välillä haastamaan, pelasipa millä paikalla tahansa, ja syöttöjen kanssa on oltava pienessä tilassa luova ja ennakoiva. Vasen pakki jalkapallossa palauttaa pallon helposti aina molarille tai keskuspuolustajalle tekemättä peliä edistäviä ratkaisuja.

Mitä tulee tuohon esimerkkiin Ilves FS:stä, kehittääkö malli pelaajia, vakuutan, että kehittää - futsalissa. Ilveksen pelaajat ovat valinneet futsalin "ykköslajikseen" kauan sitten. Ei heidän tarvitse enää kehittyä jalkapalloilijoina, vaan saavuttaa futsaltaidollisesti ja -taktisesti maailman huippuja. Ilveksen peliä on upea katsoa, sillä he pelaavat loistavasti joukkueena. Junnufutsalissa harjoitteet eivät tietenkään olisi näin futsalspesifejä, vaan molempiin lajeihin sopivia ja ominaisuuksia parhaiten kehittäviä.

Koska Suomessa on Euroopan jalkapallosarjojen aikana joku talvi, on harjoiteltava halleissa. Miksi käyttää kallista ja arvokasta halliaikaa pienpelien höynäämiseen, kun hallissa voisi harjoitella jalkapalloilullisia juttuja, kuten kaaripotkuja tai ison kentän peliä, kun pienpeliä voisi harjoitella futsalin muodossa vaikka jonkun koulun salissa? En ota sen enempää kantaa, miten Suomessa pitäisi toteuttaa junnujen jalkapallo- ja/tai futsalharjoittelu, koska en ole keksinyt vielä hyvää mallia, enkä ole valmentaja. En kuitenkaan aliarvioisi futsalin hyötyjä.

Futsalista jalkapalloon on tietenkin mahdotonta siirtää esim. pitkät syötöt, koska futsalkentällä tila ei riitä tällaisten heittämiseen. Myös erikoistilanteet ovat lajeissa täysin erilaisia eli näistä ei futsalin puolelta ole periaatteessa mitään hyötyä jalkapalloon sellaisinaan. Ei futsal siis ole mikään avain onneen, mutta paljon hyvää sillä saa aikaan.

Mitä sitten tulee näihin jalkapallon puolelta liiton sarjoissa pelaaviin futsalia "höntsääviin" pelureihin, olen sitä mieltä, että heitä ei tarvittaisi liigassa. Liiga on ensisijaisesti futsalia ensisijaisesti pelaaville. Nykyään meininki on hieman se, että futsalia ryhdytään pelaamaan "tosissaan", kun taso ei jalkapallossa riitä. Jalkapallon puolelta taas voidaan tulla futsal-liigaan pitämään kuntoa yllä talven ajaksi. Uskon ja toivon, että futsal kehittyy lähivuosina Suomessa niin paljon, että jalkapallon liigamiehet eivät enää pärjää futsal-liigassa taktisesti (pallonkäsittelyssä voisi kuvitella pärjäävän). Nämä hyväntekeväisyysottelut ovat hyviä esimerkkejä siitä, että nämä jalkapallon kolmosdivisioonapelaajat voivat voittaa liigapelaajat "omalla maallaan", koska ovat lajitaidollisesti futsalissa niin paljon edellä. Tuollaiset semihöntsyt eivät tietenkään anna täyttä kuvaa tasoeroista. Suuntaus on kuitenkin luultavasti se, että ensisijaiset jalkapalloilijat eivät enää lähivuosina sovi futsal-liigajoukkueen kokoonpanoon.

Toivottavasti tämä toteutuu ennemmin viiden kuin kymmenen vuoden sisällä :)