Kirjoittaja Aihe: Taktiikan perusteet  (Luettu 8129 kertaa)

Poissa Dumari3k

  • Vilttiketju
  • *
  • Viestejä: 30
    • Profiili
Taktiikan perusteet
« : 09.02.12 - klo:12:23 »
Voisiko joku edes jonkinlaista futsal-valmennuskoulutusta saanut foorumin jäsen avata hieman taktista puolta meille kouluttamattomille? Ei tarvitse mitään romaania kirjoittaa, mutta perusasioiden läpikäyminen voisi auttaa.

Poissa Prässäävä Target

  • Kolmosketju
  • ***
  • Viestejä: 189
    • Profiili
Vs: Taktiikan perusteet
« Vastaus #1 : 09.02.12 - klo:20:20 »
En ole mikään ammattilainen, enkä edes valmentaja. Vähän asioita, joita olen lueskellut parista hollantilaisesta futsalopuksesta.

Pelitavat hyökkäysuuntaan ovat

3-1 (0)

Pelitapa, jota näkee Suomessa paljon. Kolme pelaaja, yleensä pohjapelaaja ja laiturit, pyörittävät palloa puolessa kentässä. Syöttö laitaan, jonka jälkeen syöttäjän liike pystyyn ja syöttämäänsä laitaan. Samaan aikaan pallon saanut kaventaa keskelle, syöttää toiseen laitaan ja tekee liikkeen puolestaan sinne. Tätä kiertoa kutsutaan pohjakasiksi, koska juoksuradat muistuttaa kasia. Juoksut voi tehdä joko syvälle, tai sitten vain skriinimielessä, eli skriinataan laitapelaajan vastustajan liikerata, jotta he eivät pääse pallolle. Tavoitteena on saada puolustavan joukkueen peli auki, jolloin pallon pystyisi toimittamaan targetille ja sitä kautta 2v1 tilanne vaaralliselle sektorille.

3-1 (1)

Sama, kuin 3-1, mutta tässä target ei ole ylhäällä odottamassa, vaan osallistuu kiertoon. Eli pystyjuoksun jälkeen, ei pelaaja välttämättä palaakaan kotiin laidan kautta vaan jää ylös ja target täyttää kotiin päin.

4-0

Kuuleman mukaan vaativin pelitapa. Vaatii taitavuutta paljon enemmän mitä 3-1. Neljä pelaajaa ovat omalla kenttäpuolellaan. Pallo toimitetaan jompaan kumpaan laitaan, jonka jälkeen kaksi pelaajaa lähtee keskustasta pystyyn. Nämä sitten joko leikkaavat syvällä ristiin tai vaan kääntyvät laitaa ja palaavat sieltä kotiin. GFT:n pelissä parin kolmen kierron jälkeen toinen pystyyn juoksijoista tekee nk. stopin ja jääkin seinäksi keskelle, jolloin saadaan voitettu keskelle 3v2, 2v1 tai jopa 1v0 tilanne.

Puolustukseen käytetään yleensä 3-1 taktiikkaa, jossa pohjapelaaja pelaa alhaalla target keskellä ylhäällä ja laiturit porrastavat laidoissaan. Pallon ollessa keskellä, target antaa pienen prässin, pallon mennessä laitaan laituri antaa prässin ja target pudottaa keskelle, jolloin keskustan läpi ei pysty pelaamaan palloa etc. Toki 2-2 puolustustapaa näkee alasarjoissa, mutta se on vain neliö, jossa koitetaan olla päästämättä palloa keskelle neliötä.

3-1 puolustuksessa valmentaja saattaa määrätä joko seuraamaan omia miehiä, jolloin paikat vaihtuu, tai pelaamaan aluetta. Mitä parempi joukkue, sen vähemmän vaihtoja ja perässä juoksuja. Samaten on nk. puolustustasot, jotka on sovi**u ennalta. Tällä tarkoitetaan korkeutta, josta lähdetään puolustamaan. Oma kymppi, kympin ja puolenkentän väli, puolikenttä, vastustajan kympin ja puolenkentän väli, vastustajan kymppi etc.

Siinä alkuun. Fiksummat täydentäköön. Tämä oli vain lukeman perusteella.